Ένα λευκό παρεκκλήσι δεσπόζει μόνο του σε ένα μικρό νησί απέναντι από την κεντρική παραλία των Μαλίων. Ο Ιερός Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος βρίσκεται στο νησί Αφέντης Χριστός στον κόλπο των Μαλίων, κοντά στο νησάκι της Αγίας Βαρβάρας.

Το μικρό παρεκκλήσι είχε χτιστεί, πριν διαμορφωθεί το νησί από τις γεωλογικές μεταβολές που υπέστη η περιοχή από την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας. Τότε, υπήρχε μια βραχώδη στεριά που σχημάτιζε ένα μικρό ύψωμα σαν ακρωτήρι. Στην περιοχή, υπήρχε ένας στρατώνας και ένα φυλάκιο που είχαν δημιουργήσει οι Βενετοί.

Η χρονολογία ανέγερσης της μικρής εκκλησίας παραμένει ακόμα άγνωστη. Ο αρχιτεκτονικής της διάκοσμος είναι λιτός και συνδυάζει το λευκό με το γαλάζιο χρώμα που έρχεται σε πλήρη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον. Ο ναός είναι μονόκλιτος και χωρίς τέμπλο. Ο εσωτερικός του διάκοσμος είναι επίσης λιτός με μία παλιά μικρή εικόνα του Αφέντη Χριστού, η οποία σήμερα για λόγους ασφαλείας έχει μεταφερθεί στα Μάλια. Ακριβώς απέναντι από τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, υπάρχει μια πηγή, τόπου σύμφωνα με την παράδοση όσες άτεκνες έπιναν νερό από την πηγή αυτή ή πλένονταν με αυτό, μπορούσαν να συλλάβουν παιδί.  

Το νησί γεμίζει με κόσμο κάθε χρόνο την ημέρα γιορτής της εκκλησίας (6 Αυγούστου), όπου τελείται θεία λειτουργία και πανηγύρι.