Η Παναγία Καμαριανή βρίσκεται στη συνοικία της πόλης του Ηρακλείου, στην Νέα Αλικαρνασσό σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων. Η μεγαλόπρεπη εκκλησία βρίσκεται στην οδό Ηροδότου και Αναγεννήσεως, στο σημείο όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας της Καμαριανής.

Σύμφωνα με την παράδοση, μία γυναίκα που ζούσε στην παλιά Αλικαρνασσό της Μικράς Ασίας είδε στον ύπνο της μια μαυροφόρα γυναίκα να την διώχνει από το σπίτι της γιατί ήταν δικό της. Το ίδιο όνειρο επαναλήφθηκε τρεις φορές. Τότε της λέει ο άνδρας της όταν την ξαναδεί να τη ρωτήσει ποια γυναίκα είναι. Πράγματι όταν την ξαναβλέπει την ρώτησε ποια είναι και εκείνη της απάντησε “Είμαι η Παναγία και σκάψετε στο τάδε μέρος να βρείτε την εικόνα μου. Θέλω να μου κτίσετε εκεί σπίτι (εκκλησία δηλαδή)”. Τις επόμενες μέρες πήγαν και έσκαψαν στο σημείο που τους υπέδειξε η γυναίκα, και εκεί βρήκαν την εικόνα σ’ ένα καμαράκι, γι’ αυτό και την λένε Καμαριανή.

Η ιερή εικόνα της Παναγίας Καμαριανής, που φιλοξενείται στον ομώνυμο ναό στη Νέα Αλικαρνασσό, έφτασε στην Κρήτη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα μαζί με τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, στις ελάχιστες αποσκευές που έφεραν μαζί τους. Από τότε μέχρι και σήμερα η εικόνα της Παναγίας έχει ιδιαίτερο συμβολισμό για τους πρόσφυγες και τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής. Γιορτάζεται με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα στις 10 Μαΐου.