Η Παναγίτσα είναι μία περιοχή αρκετά γνωστή στην πόλη του Ηρακλείου και πήρε το όνομά της από τον μεγαλόπρεπο ναό της, που είναι αφιερωμένος στην Παναγία.

Ο Ιερός Ναός της Παναγίας δεσπόζει στην κεντρική πλατεία της συνοικίας του Μασταμπά. Χτίστηκε το 1922 από Μικρασιάτες πρόσφυγες που ήθελαν να τιμήσουν την Παναγία, στο πρόσωπο της οποίας έβλεπαν μία μητέρα. Για αυτό και την έλεγαν “Παναγίτσα”, όπως συνηθίζεται ακόμα και σήμερα να ονομάζεται τόσο ο ναός όσο και η ίδια η περιοχή.

Η εκκλησία κερδίζει αμέσως την προσοχή του επισκέπτη λόγω της αρχιτεκτονικής της. Η εναλλαγή του κόκκινου και του λευκού χρώματος του κελύφους δένει αρμονικά με τον μεγάλο κόκκινο τρούλο και τον εξωτερικό του διάκοσμο με τα θρησκευτικά του σύμβολα. Τα περίτεχνα παράθυρα είναι διακοσμημένα με κόκκινα κεραμίδια και πολύχρωμα βιτρό. Οι μεγάλες ξύλινες πόρτες της εκκλησίας καλωσορίζουν επισκέπτες και πιστούς στο εσωτερικό της. Το υπέροχο ιερό καταλαμβάνει το πιο κεντρικό σημείο της εκκλησίας, ενώ αγιογραφίες και εικόνες της Παναγίας κοσμούν τους τοίχους του. 

Ο Ιερός Ναός της Παναγίας με το ξεχωριστό της ψηλό καμπαναριό προσελκύει πλήθος κόσμου στις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές, ενώ φιλοξενεί πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις. Εδώ και πολλά χρόνια, πιστοί από κάθε σημείο του νησιού, καταφτάνουν στην Παναγίτσα παραμονές και ανήμερα της γιορτής της, στις 15 Αυγούστου, για να τιμήσουν και να προσκυνήσουν την Μητέρα όλων.