Νότια του χωριού της Βόνης και σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το χωριό βρίσκεται η πασίγνωστη μονή της Αγίας Μαρίνας. Η ημέρα του εορτασμού της Αγίας είναι κάθε χρόνο στις 17 Ιουλίου.

Ιστορία

Σύμφωνα με τη παράδοση, η περιοχή στην οποία βρίσκεται τώρα η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας ήταν ιδιοκτησία του Τούρκου Χοσρέφ Πασά, ο οποίος αργότερα τη πούλησε στον Ιωάννη Καπαρουνάκη. Μέρος αυτής της ιδιοκτησίας αποτελούσε και μια μικρή ερειπωμένη εκκλησία, την οποία ο Καπαρουνάκης αποφάσισε να ανοικοδομήσει με τη βοήθεια των κατοίκων της Βόνης και του Θραψανού το 1901.

Το πανηγύρι

Κάθε χρόνο διεξάγεται ένα μεγαλειώδες τριήμερο πανηγύρι το οποίο προσφέρει την ευκαιρία στους κατοίκους του χωριού καθώς και σε πολλούς πλανόδιους πωλητές, να εκθέτουν και να πουλούν τα εμπορεύματα τους στους χιλιάδες πιστούς, που καταφθάνουν από όλες τις μεριές της Κρήτης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Πολλά έχουν ειπωθεί για τις θαυματουργές ιδιότητες της εικόνας που απεικονίζει την Αγία Μαρίνα. Υπάρχουν αμέτρητες ιστορίες για το πώς ένα τάμα στην Αγία βοήθησε ανθρώπους να ξεπεράσουν κάθε λογής δυσκολίες και προβλήματα. Από τους πιστούς αρκετοί είναι αυτοί που δεν διστάζουν να πάνε στη Μονή με τα πόδια, διανύοντας μεγάλες αποστάσεις (μερικές φορές ξεκινώντας ακόμα και από τη πόλη του Ηρακλείου), ώστε να εκπληρώσουν το  τάμα που έχουν τάξει προς τιμήν της. Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι θαύματα δεν παρατηρούνται μόνο όταν γιορτάζει η Αγία, αλλά όλη τη διάρκεια του έτους, αρκεί η πίστη του ανθρώπου να είναι αρκετά δυνατή.