Κοντά στο χωριό Αμνάτος, 23 χιλιόμετρα ανατολικά του Ρεθύμνου, βρίσκεται η Ιερά Μονή Αρκαδίου, η οποία είναι χτισμένη σε ένα λόφο σε υψόμετρο 500 μέτρων.

Ο χώρος του λόφου, αλλά και η ευρύτερη περιοχή υπήρξε σημαντικό θρησκευτικό κέντρο της πόλης από τα παλιά χρόνια. 

Η ημερομηνία ίδρυσης της Ιεράς Μονής Αρκαδίου δεν είναι ακριβής, ενώ υπάρχουν πολλές εκδοχές της ίδρυσής της, με την επικρατέστερη να αναφέρεται σ τον αυτοκράτορα Αρκάδιο, σε φέουδο της οικογένειας Καλλέργη, κατά τον 12ο αιώνα. Η Μονή υπέστη πολλές κτιριακές αλλαγές, αλλάζοντας και κάθε φορά και λειτουργική χρήση.

Εκτός από το κτιριακό συγκρότημα του Μοναστηριού, η Ιερά Μονή περιλαμβάνει πολλές εκκλησίες, μία από τις οποίες είναι ο ιερός ναός του Τιμίου Σταυρού. Ο μονόχωρος ναός οικοδομήθηκε σχετικά πρόσφατα και είναι αφιερωμένος στον Τίμιο Σταυρό, που γιορτάζει στις 14 Σεπτεμβρίου. Η εμβληματική πρόσοψη του ναού με το καμπαναριό δημιουργεί ένα δέος και μια θρησκευτική ευλάβεια, η οποία είναι έντονη και στο εσωτερικό του. Το ψηλό ξύλινο εικονοστάσι με τις εικόνες και τον πλούσιο επίχρυσο διάκοσμο καλεί τους πιστούς να προσκυνήσουν με ευλάβεια και να πάρουν δύναμη από τον Τίμιο Σταυρό.