Ο Άγιος Νικόλαος βρίσκεται στον κόλπο του Μεραμπέλλου, στη βορειοανατολική ακτή του Νομού Λασιθίου σε απόσταση 65 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου. Ο μικρός και γραφικός Άγιος Νικόλαος, που σφύζει από ζωή τα καλοκαιρία, φημίζεται για την απύθμενη λίμνη του τη Βουλισμένη, τους ιστιοπλοϊκούς αγώνες, τις σκάλες που βρίσκονται σκόρπιες στην πόλη και φυσικά για το φρούριο της Σπιναλόγκας.

Ο Άγιος Νικόλαος, το όνομα του οποίου προήλθε από το βυζαντινό εκκλησάκι που βρίσκεται χτισμένο στον όρμο του Αγίου Νικολάου, είναι από τις πρώτες πόλεις της Κρήτης που αναπτύχθηκε τουριστικά, λόγω της ιδιαίτερης τοποθεσίας και ομορφιάς της. Χαρακτηριστικό της πόλης είναι η πανοραμική της αρχιτεκτονική, καθώς τα σπίτια έχουν χτιστεί σε λόφους που καταλήγουν στη λίμνη Βουλισμένη, όπου βρίσκεται περιμετρικά της το κέντρο της πόλης. Εμπορικά και τουριστικά καταστήματα, εστιατόρια και ταβέρνες και μαγαζιά κάθε είδους θα συναντήσετε κατά μήκος της λίμνης και του λιμανιού της πόλης. Από το λιμάνι του Αγίου Νικολάου μπορείτε να ταξιδέψετε προς τον Πειραιά και σε διάφορα νησιά, ενώ μπορείτε να επισκεφτείτε το νησί της Σπιναλόγκας και τους Άγιους Πάντες, που οι τελευταίοι φιλοξενούν λιγοστούς Κρητικούς Αίγαγρους.

Η πόλη του Αγίου Νικολάου είναι ένας ιδανικός καλοκαιρινός προορισμός για όλους, καθώς συνδυάζει την ηρεμία με τη διασκέδαση. Αν και η πόλη είναι μικρή, προσφέρει άπειρες ευκαιρίες για απόδραση και εξερεύνηση στις παραλίες του Αγίου Νικολάου και τα μέρη κοντά σε αυτόν, όπως Ελούντα, Ξηρόκαμπος, Καλός Λάκκος, Αρχαιολογικός Χώρος Ολούς, Αγία Παρασκευή, Πλάκα.