Στο νοτιοανατολικό άκρο του Ηρακλείου, σε απόσταση περίπου 72 χιλ. από την πόλη, στο Δήμο Βιάννου βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα στο χωριό Κερατόκαμπος. Το παραθαλάσσιο χωριό θεωρείται νέο, καθώς ιδρύθηκε μετά τη δεκαετία του ’50.

Σημείο αναφοράς του χωριού είναι η ακτή του: μήκος περίπου εφτά χιλιομέτρων, η παραλία αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα για ξένους και ντόπιου. Τα καθαρά νερά και η πανέμορφη ακτή με τις εναλλαγές άμμου και πέτρας, προσελκύει πλήθος κόσμου κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η ακτή καταλήγει στο φαράγγι του Καβουσίου, στις νότιες πλαγιές του όρους Δίκτη. 

Πολλές είναι οι θεωρίες σχετικά με την προέλευση του ονόματος, από τις οποίες άλλες αναφέρονται στον ναυτικό περιηγητή Σπρατ της αρχαίας πόλης Κεραίας, και άλλες αναφέρονται στις χαρουπιές της περιοχής που ονομάζονται αλλιώς και κερατιές. Άλλη θεωρούν ότι το χωριό συνδέεται άμεσα με τον ασβεστολιθικό βράχο 617 μέτρων που βρίσκεται στα βόρεια του όρμου, το επονομαζόμενο Κέρατο.

Εκτός από το Κέρατο, μπορείτε να επισκεφτείτε τον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα, τον παραθαλάσσιο οικισμό Καστρί που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, αλλά και τα παραδοσιακά μαγαζιά με τα τοπικά προϊόντα της περιοχής, η οποία φημίζεται για τα μοσχομυρωδάτα κηπευτικά της.