Το Μαρμακέτο είναι το μικρό χωριό των μαρμαράδων στο ανατολικό Οροπέδιο Λασιθίου. Βρίσκεται χτισμένο στους πρόποδες του λόφου Φακιδιά, σε υψόμετρο 890 μέτρων, και είναι γνωστό και ως το χωριό του Καπετάν Καζάνη, του μεγάλου οπλαρχηγού της Ελληνικής Επανάστασης.

Το χωριό, εκτός από το όμορφο τοπίο και τη μοναδική βλάστηση, κουβαλάει και μια μεγάλη ιστορία, καθώς στο Μαρμακέτο έλαβε χώρα η δεύτερη μεγαλύτερη μάχη της Κρήτης, μετά το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, κατά την περίοδο των Ελληνικών Επαναστάσεων, γνωστή και ως η Γιγαντομαχία του Λασιθίου, προς τιμή της οποίας μετονομάστηκε ο τότε Νομός Σητείας σε Νόμος Λασιθίου. Επίσης, σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται το Σπήλαιο της Τραπέζας (ή Κρόνιο), που μαζί με το Δικταίον Άντρο στο χωριό Ψυχρό, αποτέλεσαν τους σπουδαιότερους χώρους λατρείας του Δία στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Περπατώντας στα σοκάκια του χωριού, θα ανακαλύψετε τον ανδριάντα του Καπετάν Καζάνη στην κεντρική πλατεία μαζί με το μνημείο των Μαρμακεθιανών που θυσιάστηκαν στους κρητικούς πολέμους. Δίπλα στην πλατεία βρίσκεται το υπαίθριο Μουσείο Άντλησης Νερού, όπου έχουν τοποθετηθεί διάφορα συστήματα άντλησης νερού από πηγάδι, ενώ θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά και έναν από τους χιλιάδες ανεμόμυλους που χρησιμοποιούνται στο Λασίθι.

Αν βρεθείτε στο Μαρμακέτο, αξίζει να επισκεφτείτε την «Πάνω Γειτονιά» και το Φαρσάρω, όπου μπορείτε να θαυμάσετε τα πετρόχτιστα σπίτια με την παραδοσιακής τους αρχιτεκτονική, το μικρό δασάκι του Κύλιντρου με τους τεράστιους πρίνους και να αγναντέψετε από το λόφο της Φακιδιάς την καταπληκτική θέα προς τον καταπράσινο κάμπο του Οροπεδίου.