Η Πλάτη είναι ένας από τους οικισμούς που βρίσκονται στο Οροπέδιο του Λασιθίου, 70 χιλιόμετρα περίπου νοτιοανατολικά της πόλης του Ηρακλείου.

Το χωριό βρίσκεται νοτιοδυτικά του κύκλου του Λασιθίου και αποτελείται από παλιά κυρίως σπίτια, όπου τα περισσότερα είναι μονώροφες αγροικίες κατασκευασμένες με την παραδοσιακή κρητική αρχιτεκτονική. Περπατώντας στα σοκάκια του χωριού, εκτός από τα σπίτια θα συναντήσετε και τις εκκλησίες των Αγίων Γεωργίου και Νικολάου, που είναι και οι πολιούχοι του χωριού. 

Στην είσοδο της Πλάτης, από το χωριό του Αγίου Χαράλαμπου, θα συναντήσετε το δημοτικό σχολείο του χωριού, το οποίο, λόγω μεταφοράς των ελάχιστων μαθητών, χρησιμοποιείται σήμερα ως πολιτιστικό κέντρο, χώρος άθλησης και παιδική χαρά.

Η Πλάτη είναι κατάφυτη από κερασιές, μηλιές, αχλαδιές και πολλών ειδών δέντρα και δεν είναι τυχαίο που χαρακτηρίζεται ως το πιο πράσινο χωριό του Λασιθίου. Περιμετρικά του χωριού θα συναντήσετε δάση από πρίνους και σφενδάμους, ενώ θα συναντήσετε το μονοπάτι που οδηγεί στο Δικταίο Άνδρο, το μυθικό τόπο γέννησης του Δία.

Οι κάτοικοι του χωριού, αν και είναι λιγοστοί σήμερα καθώς φτάνουν τους 150 σε αριθμό, ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Στο χωριό θα συναντήσετε επίσης ταβέρνες και παραδοσιακά καφενεία, καταστήματα πρώτης ανάγκης και τουρισμού.