Η πόλη του Ρεθύμνου είναι μια μικρή αλλά συνάμα πανέμορφη παραθαλάσσια πόλη, η οποία σφύζει από ζωντάνια λόγω του υψηλού αριθμού φοιτητών που διαμένουν σε αυτή. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης μετά το Ηράκλειο και τα Χανιά, με τον πληθυσμό της να ανέρχεται σε 34.300 κατοίκους.

Για την πόλη του Ρεθύμνου, αξιόλογο ιστορικό ενδιαφέρον αρχίζει να δημιουργείται από τη στιγμή που οι Βενετοί πάτησαν το πόδι τους στο νησί το 1204. Αφού κατέλαβαν την πόλη, αποφάσισαν ότι θα ήταν χρήσιμο να χτιστεί ένα μικρό λιμάνι για την προστασία των πλοίων τους που παρέπλεαν τη βόρεια ακτή. Το λιμάνι χτίστηκε και η μικρή πόλη έλαβε μια βασική οχύρωση. 

Τα χρόνια κυλούσαν ήρεμα μέχρι τη στιγμή που ο τρομερός πειρατής Μπαρμπαρόσα επιτέθηκε στην πόλη το 1538. Ο Μπαρμπαρόσα χτύπησε αλύπητα την πόλη, αλλά η πεισματική άμυνα των κατοίκων της σε συνδυασμό με την ενετική φρουρά, έσωσαν την πόλη. Μετά από αυτή την επιδρομή, οι Βενετοί συνειδητοποίησαν ότι η υπάρχουσα οχύρωση δεν ήταν αρκετή. Έτσι, έχτισαν ένα μεγάλο τείχος το οποίο θα προστάτευε την πόλη από τη ξηρά και μαζί του έφτιαξαν μια υπερενισχυμένη κεντρική πύλη, γνωστή ως Πύλη Γκουόρα.

Το χτίσιμο διήρκεσε 30 χρόνια και πριν καλά καλά προλάβουν να ολοκληρωθούν οι εργασίες, η πόλη δέχτηκε επίθεση από τον πειρατή Ολούτζ Αλή. Ο Αλή, λόγω της ανεπαρκής οχύρωσης της πόλης από τη μεριά της θάλασσας, την κατέλαβε με ευκολία, τη λεηλάτησε και τελικώς την έκαψε. Ύστερα από αυτή την πανωλεθρία, οι Βενετοί προέβησαν στο χτίσιμο ενός μεγαλειώδους κάστρου, το ονομαστό φρούριο της Φορτέτσας, το οποίο σώζεται μέχρι και σήμερα σε άριστη κατάσταση.

Μη Χάσετε

Η παλιά πόλη του Ρεθύμνου αποτελεί ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό κομμάτι της πόλης το οποίο διατηρεί αρκετά στοιχεία από την περίοδο της Ενετοκρατίας και της Τουρκοκρατίας. Διασχίζεται από υπέροχα στενά σοκάκια ιδανικά για περιπάτους και μαγαζάκια ικανά να ικανοποιήσουν κάθε γούστο.

Η πόλη διαθέτει μια μεγάλη παραλιακή, η οποία στολίζεται από φοίνικες και αλμυρίκια, όπου μπορείτε είτε να κάνετε τη βόλτα σας είτε να ξαποστάσετε σε κάποιο από τα παραθαλάσσια μπαρ, καφετέριες ή φαγάδικα που εκτείνονται σε όλο το μήκος της.

Σημεία ενδιαφέροντος αποτελούν ακόμα ο δημοτικός κήπος του Ρεθύμνου, ο Ιερός Ναός Τέσσερις Μάρτυρες και φυσικά το περίφημο φρούριο της Φορτέτσας.