Η πρακτική ανέγερσης μνημείων προς τιμήν όλων όσων πέθαναν ηρωικά, αγωνιζόμενοι για την ελευθερία του τόπου τους έχει επικρατήσει εδώ και πολλά χρόνια, κυρίως στα ελληνικά χωριά.

Τα μνημεία αυτά, γνωστά ως “μνημεία πεσόντων”, βρίσκονται κυρίως στις κεντρικές πλατείες των χωριών για να υμνούν παλιοί και νέοι τους “ήρωες” του τόπου τους. Η λατρεία του “ήρωα” είναι διαδεδομένη από την αρχαιότητα σε Ρωμαίους και Έλληνες. Οι “ήρωες” είχαν σημαντικό ρόλο στη ζωή της πόλης, προσδίδοντας μία συλλογική ταυτότητα στην πόλη.

Στο χωριό Ζαρός με την πανέμορφη γνωστή λίμνη του, σε απόσταση περίπου 45 χιλιομέτρων από την πόλη του Ηρακλείου, βρίσκεται το Μνημείο Πεσόντων του Ζαρού. Χτισμένο σε κεντρικό σημείο του χωριού από την Κοινότητα Ζαρού, φέρει τα ονόματα των αγωνιστών με χωριστή μνεία στον καταδρομέα Κωνσταντίνο Οικονομάκη που έπεσε για την πατρίδα στις 22 Ιουλίου 1974. Εκτός από τον λιτό διάκοσμο και το σήμα των καταδρομέων που είναι χαραγμένα πάνω στις πλάκες, το Μνημείο φέρει ως σύμβολο τον αετό, με τον οποίο εξομοιώνεται ο καταδρομέας για την απόλυτη κυριαρχία του και την δυνατή και κεραυνοβόλα δράση του.