Η Δημοτική Αγορά Χανίων βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και αποτελεί ένα εμβληματικό κτήριο για τα Χανιά. Με τα 4.000 τ.μ. που καταλαμβάνει πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα κτήρια του είδους του στα Βαλκάνια. Από το 1980 έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο.

Στη σημερινή θέση που βρίσκεται σήμερα το κτήριο, βρισκόταν κάποτε ο κεντρικός ενετικός προμαχώνας, Piatta Forma, που αποτελούσε την είσοδο της πόλης. Όπως και σήμερα έτσι και μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα λειτουργούσε στο σημείο υπαίθρια λαϊκή αγορά από τους χωρικούς της γύρω περιοχής. Το 1908 με απόφαση της Δημοτικής Αρχής ξεκίνησαν τα σχέδια για τη δημιουργία ενός κτηρίου που θα στέγαζε την αγορά, και θα έδινε στην πόλη μία πιο οργανωμένη και καλαίσθητη εικόνα. Η ανέγερση του κτηρίου ξεκίνησε το 1911, με σχέδια στα πρότυπα της αγοράς της Μασσαλίας, επηρεασμένο από την αρχιτεκτονική της βιομηχανικής επανάστασης, και ολοκληρώθηκε το 1913 όπου και εγκαινιάστηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1913, τρεις ημέρες μετά την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, από τον τότε πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο.

Το κτήριο αποτελείται από τέσσερις πτέρυγες με ξεχωριστές εισόδους, και ενώνονται μεταξύ τους δημιουργώντας ένα σταυρωτό σχήμα στην κάτοψη του κτηρίου. Μέσα του στεγάζονται 76 καταστήματα που αποτελούνται από κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, οπωροπωλεία, ένα φαρμακείο και διάφορα παντοπωλεία με τουριστικά σουβενίρ.