Στο Παλιό Λιμάνι της πόλης των Χανίων, βρίσκονται τα Ενετικά Νεώρια που κατασκευάστηκαν τον 16ο αιώνα για την ανάγκη επισκευών του στόλου των Ενετών. Το τελευταίο από τα νεώρια, που δεσπόζει μόνο του προς τα δυτικά, είναι το Μεγάλο Αρσενάλι.

Το Μεγάλο Αρσενάλι κατασκευάστηκε γύρω στα 1600, αλλά αξιοποιήθηκε ως χώρος από τα μέσα του 19ου αιώνα. Το 1872 προστέθηκε ο δεύτερος όροφος, επεκτείνοντας κατά πολύ το κτίριο. Από το 1928 και πάνω από δέκα χρόνια το κτήριο χρησιμοποιείται ως Χριστιανικό σχολείο και δημοτικό νοσοκομείο, ενώ φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις και το Δημαρχείο των Χανίων.

Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής εισβολής, το Μεγάλο Αρσενάλι βομβαρδίζεται με αποτέλεσμα να υποστεί μεγάλες ζημιές στο σκελετό του κτιρίου, αποτρέποντας οποιαδήποτε χρήση του. Στα τέλη του 20ου αιώνα, το κτίριο αναστηλώνεται από το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου των Χανίων. Από τότε μέχρι και σήμερα αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς πολιτιστικούς χώρους της πόλης των Χανίων και φιλοξενεί στη διάρκεια του χρόνου συνέδρια και σεμινάρια, θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες, εργαστήρια και πλήθος εκδηλώσεων.