Στους πρόποδες των Λευκών Ορέων, κοντά στα χωριά Εμπρόσνερο και Βαφέ, βρίσκονται οι πηγές του ποταμού Μπούτακα. Το όνομά του προέρχεται εκ του εν-βαίνω > εμπαίνω > μπαίνω, δηλαδή ποταμός που μπορεί να μπει κανείς μέσα να βουτήξει.

Ο ποταμός Μπούτακας (ή Βρυσσανός όπως είναι γνωστός) πηγάζει από τα νερά των Λευκών Ορέων και διασχίζει όλη σχεδόν την επαρχία Αποκορώνου. Διασχίζοντας το χωριό Βρύσες, όπου υπάρχουν και άλλες μεγάλες πηγές, ο Μπούτακας αναμειγνύεται με το αλμυρό νερό μέσα από μία υπόγεια είσοδο (υφάλμυρο) και εκβάλει στον ποταμό Αλμυρό της Γεωργιούπολης.

Ο ποταμός έχει περισσότερο νερό, κοντά στην παραλία, κυρίως το χειμώνα και την άνοιξη, όταν λιώνει το χιόνι. Κατά μήκος της κοίτης του ποταμού θα συναντήσετε τεράστιες σπηλιές, που σχηματίζονται από τις φυσικές εσοχές στο βράχο, στις οποίες φημολογείται ότι κρύβοντας αντάρτες. Λίγο μέτρα από τις σπηλιές, υπάρχουν διάφορα ερείπια από μύλους, τους «ξερόμυλους» όπως τους χαρακτήριζαν γιατί ο ποταμός δεν έτρεχε νερό όλο το χρόνο, και ανάμεσά τους θα συναντήσετε και το, διώροφο μύλο του «Μπουντούρη», 200 ετών, με τις δύο τεράστιες διπλές μυλόπετρές του.