Η Αρχαία Γόρτυνα βρίσκεται περίπου 45 χιλ. νότια της πόλης τους Ηρακλείου, δίπλα στο χωριό Άγιοι Δέκα. Τα ερείπια της αρχαίας πόλης απλώνονται σε μια έκταση περίπου 4000 στρεμμάτων από τους λόφους του Αι-Γιάννη, του Βόλακα και του Προφήτη Ηλία.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα μνημεία που έχουν σωθεί, όπως το Ωδείο, Η μεγάλη Επιγραφή, ο Ναός του Αγίου Τίτου, είναι το Ιερό των Αιγυπτιακών Θεοτήτων, που βρίσκεται λίγα μέτρα μετά στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Γόρτυνας. 

Το Ιερό των Αιγυπτιακών θεοτήτων, γνωστό και ως «Iσιείον», είναι ένας ορθογώνιος χώρος λατρείας αφιερωμένος στις αιγυπτιακές θεότητες Ίσιδα, Σέραπη και Ερμή Άνουβη. Το Ισιείον αποτελεί ίσως και το μοναδικό αιγυπτιακό χώρο λατρείας σε ολόκληρο την Κρήτη, αν και οι θεότητες αυτές λατρεύονταν και σε άλλες πόλεις. 

Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, το Ιερό ήταν ένα τετράπλευρο οικοδόμημα, με υπόγεια κρύπτη στα νότια και δεξαμενή στα ανατολικά. Τα λατρευτικά αγάλματα των θεών έστεκαν πάνω σε μακρύ βάθρο, με το άγαλμα του Σέραπη στην κεντρική κόγχη και τα αγάλματα της Ίσιδος και του Ερμή Άνουβη στις πλευρικές.