Στην ανατολική άκρη της παραλίας του Βαθειανού Κάμπου, στον κόλπο των Αγίων Θεοδώρων, ανακαλύφθηκαν βάσεις μινωικών κτισμάτων στην ακτή και τον βυθό της θάλασσας. Σύμφωνα με τα ευρήματα, στο σημείο αυτό υπήρχε ένα λατομείο αμμώδους πετρώματος, ένα Μινωικό ναυπηγείο και ένα μεγάλο εξαγωγικό λιμάνι τη Μινωική περίοδο.

Ο μινωικός στόλος ήταν ο ισχυρότερος στόλος σε όλη τη Μεσόγειο, ο οποίος και αποτελούταν από καράβια που κατασκεύαζαν οι ίδιοι στα ναυπηγεία τους. Τα μινωικά ναυπηγεία, όπως αυτό που ανακαλύφθηκε στον κόλπο των Αγίων Θεοδώρων, απέπλεαν τα καράβια των Μινωιτών φορτωμένα με ξυλεία, μέλι, κρασί, αγγεία και λάδι από τα λιμάνια της Κρήτης προς όλες τις κατευθύνσεις της Μεσογείου και πιθανώς και ως την Σκανδιναβία.

Στον αρχαιολογικό χώρο του ναυπηγείου έχουν βρεθεί δύο τεχνητά λαξεύματα που μοιάζουν με δεξαμενές, με τον χώρο κατασκευής των πλοίων, τα οποία έφθαναν μέχρι και τα 40 με 50 μέτρα μήκος και 10 μέτρα πλάτος. Ενδιαφέρουσα παρουσιάζει και η ύπαρξη ενός λαξεύματος, δίπλα των δεξαμενών, που πιθανόν ήταν για την έξοδο των πλοίων προς την θάλασσα.