Ο Μπάλος είναι μία λιμνοθάλασσα στα βορειοδυτικά της πόλης των Χανίων και σε απόσταση περίπου 56 χιλιόμετρα. Πρόκειται, μαζί με το Ελαφονήσι, για την πιο πολυφωτογραφημένη παραλία του νησιού.

Πρόσβαση

Η πρόσβαση γίνεται με τρεις τρόπους. Ο πρώτος και ο πιο εύκολος είναι με το καραβάκι από την Κίσσαμο. Η διαδρομή είναι όμορφη καθώς περνάει από την Ήμερη Γραμβούσα (η νησίδα που φαίνεται από τη λιμνοθάλασσα).

Ο επόμενος και αρκετά δημοφιλής, είναι οδικώς μέχρι ενός σημείου και από εκεί και έπειτα, αφού αφήσετε το αυτοκίνητό σας, παίρνετε το λεωφορείο, το οποίο μέσα από ένα χωματόδρομο περίπου 10 χιλιομέτρων σας αφήνει στην κορυφή του βουνού. Από εκεί, περπατάτε περίπου 20 λεπτά, μέσα από ένα μονοπάτι. Η θέα πλησιάζοντας την λιμνοθάλασσα θα σας κόψει την ανάσα. Καθώς το περπάτημα είναι αρκετό και μέσα από μονοπάτι σε βουνό με πέτρες κλπ., σας προτείνουμε κλειστό παπούτσι. Γίνεται φυσικά και με ανοικτό, αλλά θέλει πιο πολύ προσοχή.

Μπορείτε τέλος να περπατήσετε όλη τη διαδρομή, από την Καλυβιανή μέχρι την παραλία, κάτι το οποίο όμως προτείνεται σε πιο έμπειρους ταξιδιώτες.

Η λιμνοθάλασα

Η παραλία έχει άσπρη άμμο και σε κάποια σημεία είναι ροζ από τα σπασμένα κοχύλια. Τα ανοικτά νερά έχουν ομαλή μετάβαση από τα ρηχά στα βαθιά και η θερμοκρασία του νερού είναι καλή. Τα λιμνάζοντα ωστόσο νερά είναι αρκετά ζεστά και ρηχά ιδανικά για παιχνίδι και μικρά παιδιά. Η παραλία έχει τις βασικές παροχές και ξαπλώστρες για όσους το επιθυμούν.

Δυστυχώς λόγω της μορφολογίας της περιοχής και του τρόπου που σχηματίζεται η λιμνοθάλασσα, υπάρχει περίπτωση κάποιες μέρες του καλοκαιριού να υπάρχει μία δυσοσμία και τα νερά να μην είναι τόσο καθαρά. Σε καμία περίπτωση όμως αυτό δεν είναι αποτρεπτικό για την επίσκεψή σας στον Μπάλο.

Σε περίπτωση που έχετε επιλέξει τον 2ο και 3ο τρόπο πρόσβασης στην περιοχή, στην επιστροφή σταθείτε στο σημείο που είδατε για πρώτη φορά τον Μπάλο στην κατάβασή σας και απολαύστε για μία ακόμη φορά την πανοραμική θέα. Κλειδώστε τις όμορφες εικόνες στο μυαλό σας και υποσχεθείτε στον εαυτό σας ότι θα επισκεφθείτε το μέρος αυτό ξανά και ξανά…