Το Σπήλαιο Μελιδονίου ή Γεροντόσπηλιος, βρίσκεται 2 περίπου χιλιόμετρα από το ομώνυμο χωριό σε υψόμετρο 220 μέτρων και αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα ιστορικά σπήλαια της Κρήτης.

Το σπήλαιο παρουσιάζει μεγάλο σπηλαιολογικό ενδιαφέρον λόγω της ύπαρξης σταλαγμιτών, σταλακτιτών και σχηματισμό κολόνων καθώς και συμπλέγματος από αίθουσες οι οποίες προς το παρών δεν είναι προσβάσιμες λόγω αρχαιολογικών ανασκαφών. Παρ’ όλα αυτά η πρώτη αίθουσα αποτελεί μία από της μεγαλύτερες της Κρήτης και είναι αρκετά εντυπωσιακή λόγω των μεγάλων διαστάσεων του σπηλαιολογικού της διάκοσμου.

 Αρχαιολογικό ενδιαφέρον 

Το σπήλαιο υπήρξε ένα από τα τέσσερα μεγάλα λατρευτικά σπήλαια της αρχαιότητας όπου εδώ λατρευόταν ο μυθικός χάλκινος γίγαντας Τάλως, όπου σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν δώρο του θεού Ήφαιστου προς το βασιλιά Μίνωα, ο οποίος είχε αναλάβει τη προστασία της Κρήτης και διέσχιζε τα παράλια της τρεις φορές την ημέρα.

Ιστορικό ενδιαφέρον

Κατά την τουρκοκρατία κάτοικοι από τη γύρω περιοχή και συγκεκριμένα 370 γυναικόπαιδα και 30 πολεμιστές βρήκαν εδώ καταφύγιο για να αποφύγουν τις λεηλασίες του Χουσεΐν Μπέη. Οι αγωνιστές πολιορκήθηκαν από το τούρκικο στρατό για 3 μήνες ως ότου οι Οθωμανοί άναψαν φωτιές στα ανοίγματα του σπηλαίου προκαλώντας ασφυξία στους πολιορκημένους οι οποίοι βρήκαν τραγικό θάνατο. Στην πρώτη αίθουσα στην οποία έχει δοθεί το όνομα “Αίθουσα των Ηρώων” υπάρχει πέτρινο οστεοφυλάκιο με τα οστά των μαρτύρων.

Πρόσβαση

Από το Ρέθυμνο ακολουθείτε την εθνική οδό με κατεύθυνση προς Ηράκλειο μέχρι το κόμβο Πάνορμου απ’ όπου συνεχίζεται νότια ακολουθώντας την επαρχιακή οδό μέχρι το χωριό Μελιδόνι. Το σπήλαιο βρίσκεται περίπου 5 λεπτά βορειοδυτικά του χωριού.