Ακολουθώντας τον δρόμο προς το Οροπέδιο Λασιθίου και λίγα μέτρα έξω από τον οικισμό Μοχό, θα συναντήσετε ένα μικρό λευκό εκκλησάκι που γιορτάζει κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου την Κοίμηση της Θεοτόκου.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι η Θεομητορική γιορτή της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας και μία από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές γιορτές. Στις 15 Αυγούστου, γιορτάζεται παντού με ιδιαίτερη λαμπρότητα ο θάνατος, η ταφή, η ανάσταση της Παναγίας και η μετάστασή Της στους ουρανούς. Η γιορτή είναι γνωστή και ως “Πάσχα του καλοκαιριού”.

Την ίδια μέρα γιορτάζει και ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου που βρίσκεται στο χωριό Μοχό, ο οποίος και κατακλύζεται από κόσμο ανήμερα της γιορτής. Η εκκλησία βρίσκεται χτισμένη σε ένα μικρό ύψωμα και διαθέτει έναν μεγάλο αύλειο χώρο, που προσφέρει υπέροχη θέα. Το λευκό και κόκκινο χρώμα της εκκλησίας σε συνδυασμό με την πυκνή βλάστηση της περιοχής θυμίζει τοπίο κυκλαδίτικου νησιού. Ο διάκοσμος τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά είναι λιτός, ενώ εικόνες της Παναγίας κοσμούν το ιερό της εκκλησίας.