Ο Ιερός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα Βιάννου βρίσκεται νότια του Ηρακλείου, σε απόσταση περίπου 54 χιλ. και συγκεκριμένα στον οικισμό Κάτω Βιάννος.

Βόρεια του οικισμού, προς τη Θέση Καμίνι δίπλα στον παλιό δρόμο, υπήρχε η παλιά εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, η οποία καταστράφηκε από τον Χασάν Πασά μετά τη μάχη του Λασιθίου το 1866. Σήμερα, σώζονται μόνο κάποιες πέτρες από τα ερείπια του παλιού ναού που χρονολογούνται από τη Βυζαντινή εποχή.

Τη δεκαετία του ’90, ο ιερέας του χωριού με τη βοήθεια των κατοίκων του οικισμού έχτισαν και πάλι την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Η εκκλησία είναι χτισμένη σε ένα μικρό ύψωμα στην άκρη του κεντρικού δρόμου, σε οικόπεδο που παραχώρησε ο ιδιοκτήτης. Ο μονόχωρη εκκλησία με το λιτό της διάκοσμο και τα όμορφα κόκκινα τούβλα προσκαλεί τους επισκέπτες να εισέλθουν στο εσωτερικό της. Η μεγάλη εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνα μάς υποδέχεται σχεδόν στην είσοδο του ναού, ενώ το ιερό με το λιτό διάκοσμο βρίσκεται στο κέντρο. 

Όταν επισκεφτείτε τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, αφιερώστε λίγο χρόνο να καθίσετε στο χειροποίητο ξύλινο σαλόνι κάτω από την πέργκολα για να απολαύσετε τη θέα από εκεί. Αν βρεθείτε στην εκκλησία κοντά στις 12 Δεκεμβρίου, ημέρα γιορτής του Αγίου, θα έχετε την ευκαιρία να συμμετέχετε στις νυχτερινές ακολουθίες που γίνονται το προηγούμενο βράδυ στην ανάμνηση του Θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνα, ο οποίος, σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, έσωσε με θαυματουργό τρόπο την Κέρκυρα από τη θανατηφόρα λοιμική νόσο.