Χιλιάδες Ιεροί Ναοί και μοναστήρια είναι αφιερωμένα στην Κοίμηση της Θεοτόκου σε ολόκληρη τη χώρα, και κυρίως στο νησί της Κρήτης.

Ανάμεσα στους πολλούς ναούς και μονές που τιμούν τον Δεκαπενταύγουστο την Παναγία είναι και ο Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Χερσόνησο, σε απόσταση 25 χιλ. περίπου από την πόλη του Ηρακλείου.

Στην πλακόστρωτη κεντρική πλατεία του οικισμού, στέκεται ο Ιερός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που οικοδομήθηκε το 1955 με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης και τη συμβολή των κατοίκων του Λιμένος Χερσονήσου. Η εκκλησία, η οποία ανακαινίσθηκε γύρω στο 1969, υπάγεται στην διοίκηση της Ιεράς Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου.

Η μεγαλόπρεπη εκκλησία της Παναγίας ακολουθεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της ορθόδοξων ναών, με το ιερό στο εσωτερικό του να τραβά την προσοχή του επισκέπτη. Την ημέρα της γιορτής της Παναγίας, πλήθος κόσμου καταφτάνει στο ναό για να προσκυνήσει την εικόνα της Παναγίας και να γιορτάσει μαζί με τους κατοίκους στο πανηγύρι που διοργανώνεται.