Το χωριό Μυρτιά, που βρίσκεται 15 χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου, είναι το μικρό χωριό με τις πολλές εκκλησίες.

Ανάμεσά τους, ξεχωρίζει η Μεταμόρφωση του Σωτήρα, περίπου 100 χρονών, ο Άγιος Αντώνιος και τα Γενέθλια της Θεοτόκου, που είναι και η πολιούχος του χωριού́.

Λίγα μέτρα από την κεντρική πλατεία του χωριού, βρίσκεται ο Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Το μικρό πετρόχτιστο εκκλησάκι έχει κατασκευαστεί σε μια μικρή πλατεία, προσφέροντας στους επισκέπτες του την ευκαιρία να ξεκουραστούν στον αύλειο χώρο, αλλά και να αφουγκραστούν τη μεγάλη του ιστορία.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου χτίστηκε σε διάστημα σαράντα ημερών, προθεσμία που είχε δοθεί από τους Τούρκους. Ο ναός κατασκευάστηκε σε ρυθμό βασιλικής, με χρονολογία τέμπλου – εικόνων 1874. Το καμπαναριό επισκευάστηκε το έτος 1917. Χρονιά που αποδεικνύεται και από τη σχετική επιγραφή που φέρει ο ναός στο εξωτερικό του, «Έργο Ι.Θ.Κ. Δαπάνη Ε.Ι.Α.» (δηλ. Εμμ. Ιωάν. Αγγελάκη). Η γενική επισκευή του ναού τόσο στο εσωτερικό του, όσο και στο εξωτερικό του, έγινε το 2003 – 2005 επί εφημερίας του παπά Ιακώβου Τζανάκη. Το πρόσθετο μέρος του ναού γκρεμίστηκες, καθώς δημιουργούσε στατικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να μεγαλώσει ο αύλειος χώρος της εκκλησίας.