Η Μονή Παναγίας Καλυβιανής, ένα από τα πιο σημαντικά γυναικεία μοναστήρια της Κρήτης, στέκεται σε υψόμετρο 80 μέτρων στην περιοχή Καλύβια Μεσσαράς, 60 χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου.

Το Μοναστήρι στεγάζεται σε ένα μεγάλο και σύγχρονο οικοδομικό συγκρότημα, στεγάζοντας πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα και προσφέροντας τεράστιο κοινωνικό έργο. 

Ο σημερινός κεντρικός ναός χτίστηκε περίπου το 1924 προς τιμή της Παναγίας, καθώς είχε βρεθεί η θαυματουργή εικόνα Της στην περιοχή. Ο νεότερος ναός, που χτίστηκε γύρω από το καθολικό της παλιάς μονής, είναι τρίκλιτος με τα κλίτη αφιερωμένα στο Γενέσιο (8 Σεπτεμβρίου), τον Ευαγγελισμό (25 Μαρτίου) και την Κοίμηση της Θεοτόκου (15 Αυγούστου). Εκτός από τον ίδιο το ναό, όλη η Μονή Καλυβιανής φημίζεται για τον αρχιτεκτονικό της διάκοσμο, τους όμορφους κήπους και τη φιλοξενία των μοναχών.

Εκτός από τους χώρους φιλοξενίας και τα βοηθητικά κτίρια, η Μονή περιλαμβάνει και μικρές εκκλησίες, όπως Αρχαίος Ναό Εύρεσις Θαυματουργός Εικόνος Παναγία Καλυβιανή, τον Ιερό Ναό Οσίων και Οσιομαρτύρων και τον Ναό του Οσίου Χαράλαμπου.