Οκτώ χιλιόμετρα περίπου από την πόλη του Ηρακλείου και μετά το Μινωικό Ανάκτορο της Κνωσού, συναντάμε την Αγία Ειρήνη.

Ο οικισμός βρίσκεται σε υψόμετρο 150 μέτρων στις βόρειες απολήξεις του Γιούχτα, που φημίζεται όχι μόνο για τη φυσική της βλάστηση και το γαλήνιο τοπίο της, αλλά και για την ιστορική της υδατογέφυρα που μετέφερε το νερό από τις Αρχάνες μέχρι το κέντρο του παλιού Χάνδακα (παλιά ονομασία του Ηρακλείου).

Ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση, συναντάει κανείς και το μικρό πετρόχτιστο ξωκλήσι της Αγίας Ειρήνης. Η μονόχωρη εκκλησία με τη λιτή της διακόσμηση τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά αποτελεί έναν αγαπημένο θρησκευτικό προορισμό, και για αυτό η εκκλησία φιλοξενεί πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις. Η μνήμη της Αγίας τιμάται στις 5 Μαΐου, όπως ορίστηκε από την Ορθόδοξη Εκκλησία όταν την ανακήρυξε Αγία και Μεγαλομάρτυρα. Η Αγία Ειρήνη η Μεγολομάρτυς, η οποία θεωρείται σήμερα προστάτιδα της Ελληνικής Χωροφυλακής και της Αστυνομίας, δίδασκε την χριστιανική παράδοση με ιδιαίτερη ευφράδεια και έντονο θρησκευτικό ζήλο μέχρι και το θάνατό της.

Όταν επισκεφτείτε την μικρή εκκλησία με το παλιό υπαίθριο καμπαναριό, αξίζει να αφιερώσετε λίγο παραπάνω χρόνο για να περπατήσετε στη γύρω περιοχή και να θαυμάσετε την εξαιρετικής κατασκευής υδατογέφυρα της Αγίας Ειρήνης.