Ο Μέγας Κωνσταντίνος, ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας, και η μητέρα του Ελένη γιορτάζονται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 21 Μαΐου για τα θεία τους έργα και τη συνεισφορά τους στον συνάνθρωπο.

Πολλοί είναι οι ναοί στην Κρήτη, που είναι αφιερωμένοι στη χάρη αυτών των Αγίων, όπως και ο μεγαλόπρεπος Ιερός Ναός στο Σχίσμα της Ελούντας, σε απόσταση περίπου 12 χιλιομέτρων από την πόλη του Αγίου Νικολάου.

Η εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία της Ελούντας, δίπλα στο λιμάνι. Εκτός από την όμορφη αρχιτεκτονική της και τον αύλειο χώρο, ο Ιερός Ναός φημίζεται για τον εσωτερικό του διάκοσμο. Εσωτερικά είναι γεμάτος με αγιογραφίες και απεικονίσεις θρησκευτικών προσώπων, ενώ από την οροφή κρέμονται μοναδικούς πολυέλαιους. Ιδιαίτερα εντυπωσιακός είναι και ο πύργος των ρολογιών.

Οι επισκέπτες, εκτός από την θρησκευτική ομορφιά της εκκλησίας, οφείλουν να προσέξουν και την εμφάνισή τους, καθώς δεν επιτρέπεται η είσοδος με σορτς ή μαγιό. Ο ναός είναι προσβάσιμος και σε άτομα με αναπηρία.