Ο ιερός ναός Αγία Λίμνη είναι μια μικρή όμορφη εκκλησία βυζαντινού ρυθμού, η οποία βρίσκεται στη νοτιοδυτική μεριά του χωριού Άγιοι Δέκα, και είναι αφιερωμένη στη μνήμη των Αγίων.

Σύμφωνα με την παράδοση, οι Δέκα Μάρτυρες, από τους οποίους έχει πάρει και το όνομα του το χωριό, μαρτύρησαν κατά την περίοδο των διωγμών που ξεκίνησε ο Ρωμαίος Έπαρχος Δέκιος το 250 μ.Χ. κατά των χριστιανών.

Η σύλληψη των Δέκα έγινε όταν αρνήθηκαν να πάρουν μέρος στα εγκαίνια ενός ειδωλολατρικού ναού, στα οποία ήταν υποχρεωμένοι να παρευρεθούν πολίτες από όλες τις πόλεις της Κρήτης, για να υποβάλλουν τα σέβη τους προς τον αυτοκράτορα αλλά και τη θρησκεία του.

Η εκτέλεση τους έγινε σε μια περιοχή της Γόρτυνας που ονομαζόταν Αλώνιον, μέρος στο οποίο έγινε τελικά και η ταφή τους. Στον τόπο αυτό σχηματίστηκε μια μικρή λίμνη από τα νερά της βροχής, τα οποία, σύμφωνα με τους χωρικούς, είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν θαύματα και να θεραπεύουν ασθένειες.

Το 1902 ο τότε επίσκοπος Γορτύνης και Αρκαδίας ζήτησε την αποξήρανση της λίμνης και οι τάφοι των Αγίων που βρίσκονταν κάτω από τα νερά της αποκαλύφθηκαν. Το 1915 δόθηκε εντολή να ανεγερθεί μια μικρή εκκλησία πάνω από τους τάφους των Αγίων, η οποία κληρονόμησε το όνομα της από τη θαυματουργή λίμνη του παρελθόντος.

Η ημέρα εορτασμού του ιερού ναού Αγία Λίμνη είναι κάθε χρόνο στις 23 Δεκεμβρίου.