Ανατολικά του Οροπεδίου Λασιθίου, κοντά στη Μονή Κρυσταλλένιας, βρίσκεται το γραφικό χωριό του Αγίου Κωνσταντίνου. Το όνομά του το πήρε από την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου που είναι και ο προστάτης του χωριού. Ο Άγιος Κωνσταντίνος ανήκει στα χωριά που κατοικήθηκαν αρκετά νωρίς, σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα της απογραφής που έχουν σωθεί.

Ένα ιστορικό γεγονός που έχει σημαδέψει την ιστορία του χωριού, είναι εκείνο που εξιστορεί τις προσπάθειες του Χασάν Πασά να εισβάλει στο Οροπέδιο Λασιθίου. Μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, ο Χασάν Πασάς κατάφερε να μπει στο Οροπέδιο στις 23 Ιανουαρίου του 1823 από την ανατολική πλευρά. Την εισβολή ακολούθησε η μεγάλη σφαγή των κατοίκων που μείωσε δραματικά τον πληθυσμό του Οροπεδίου, ενώ όσοι κατάφεραν να γλιτώσουν, πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα.

Εκτός από το όμορφο ορεινό τοπίο του Οροπεδίου, ο Άγιος Κωνσταντίνος διατηρεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με τα χαμηλά σπίτια και τις αυλές στα στενά του σοκάκια. Σε κοντινή απόσταση από το χωριό, και συγκεκριμένα στη Σκαλοπούλα και στα Χαράκια, έχουν βρεθεί ευρήματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, τα οποία χρονολογούνται από τον 6ο και 7ο αιώνα μ.Χ. Προς τα νότια του Αγίου Κωνσταντίνου, υπάρχει η ομώνυμη τεχνητή λιμνοδεξαμενή, που κατασκευάστηκε το 1990 για να εξυπηρετεί μέσω του αρδευτικού δικτύου τις καλλιέργειες της περιοχής.