Η πόλη των Χανίων χαρακτηρίζεται από πολλούς ως η ομορφότερη πόλη της Κρήτης. Είναι μια παραλιακή πόλη η οποία βρίσκεται στη βορειοδυτική μεριά του νησιού και ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 53.910 κατοίκους.

Η πόλη

Οι πρώτοι άνθρωποι που κατοίκησαν σε αυτό το τόπο, κατα τη νεολιθική περίοδο, αποφάσισαν να χτίσουν τα σπίτια τους πάνω σε ένα μικρό λόφο της περιοχής, κυρίως για αμυντικούς λόγους αλλά και λόγω της εξαιρετικής θέας που προσέφερε.

Το 17ο αιώνα π.Χ. αρχίζει να οικοδομείται σε αυτό το μικρό λόφο ο σημαντικότερος μινωικός οικισμός της δυτικής Κρήτης, η πόλη της αρχαίας Κυδωνίας. Η πόλη άκμασε για πάρα πολλά χρόνια στηριζόμενη στο εμπόριο και τη βιοτεχνία της και κατάφερε να αναδειχθεί σε μια ισχυρή, υπολογίσιμη δύναμη.

Όταν το 824 μ.Χ. ξεκίνησαν οι επιδρομές των Αράβων στο νησί της Κρήτης, η Κυδωνία μαζί με αρκετές άλλες κρητικές πόλεις λεηλατήθηκε και ισοπεδώθηκε. Το 961 μ.Χ., οι Βυζαντινοί κατάφεραν να διώξουν τους Άραβες απο τη Κρήτη και αναστήλωσαν τη παλιά πόλη. Η ακρόπολη ενισχύθηκε με ένα νέο φρούριο, το Καστέλι, με σκοπό τη προφύλαξη της πόλης σε περίπτωση νέων επιδρομών.

Το 1204 οι Βενετοί κατέκτησαν τη Κρήτη και μαζί της την πολή της αρχαίας Κυδωνίας. Οι νέοι κάτοχοι ενίσχυσαν το φρούριο της πόλης με 300 κανόνια και περισσότερες από 30.000 μπάλες, και έχτισαν ένα μεγάλο δυνατό τείχος που περιέβαλε όλα τα σπίτια της πόλης γύρω από το λόφο. Την περίοδο αυτή η πόλη των Χανίων γνώρισε ιδιαίτερη άνθιση. Χτίστηκαν πολλές μεγαλοπρεπείς κατοικίες και δημόσιες εγκαταστάσεις ακολουθώντας τον κομψό βενετσιάνικο ρυθμό, δίνοντας έτσι ένα ευρωπαϊκό χαρακτήρα στη πόλη.

Μην χάσετε

Η πόλη σήμερα διαθέτει αρκετά αξιόλογα σημεία που αξίζουν την επίσκεψη σας. Ορισμένα από αυτά είναι η παλιά τούρκικη συνοικία Σπλάτζια, οι ενετικές εκκλησίες του Αγ. Ρόκκου και Αγ. Νικολάου, η Δημοτική Αγορά, καθώς επίσης και ο γραφικός δρόμος της οδού Σκρίντλοφ (ή Σκρύδλωφ). Μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε στο πρόγραμμα σας το Αρχαιολογικό και το Ναυτικό Μουσείο της πόλης, ώστε να αποκτήσετε μια καλύτερη ιδέα για τη παλιά και πλούσια ιστορία της πόλης των Χανίων.