Το Χουδέτσι βρίσκεται 22 χιλιόμετρα νότια της πόλης του Ηρακλείου στην επαρχία Πεδιάδος, χτισμένο σε υψόμετρο περίπου 440 μέτρων.

Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με αγροτικές δουλειές όπως η ελαιοκομία και η αμπελουργία, που μάλιστα τα κατάφυτα από αμπελώνες περίχωρα του χωριού φημίζονται για το εξαιρετικής ποιότητας κρασί που παράγουν.

Ιστορικά το χωριό φαίνεται να κατοικείται από τη Μεσομινωική εποχή λόγο των διαφόρων ευρημάτων και ειδωλίων που βρέθηκαν στη θέση Κορφή, καθώς και ευρημάτων ελληνιστικής εποχής όπως μία μικρή πήλινη κεφαλή της θεάς Αθηνάς η οποία φέρει κράνος και εγκαταστάσεις υδραγωγείου.

Houdetsi music Festival

Κάθε καλοκαίρι εδώ πραγματοποιείται ένα από τα σπουδαιότερα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής, το Houdetsi music Festival, το οποίο προσελκύει μεγάλος πλήθος κατοίκων από ολόκληρο το νησί αλλά και τουριστών, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να ακούσουν μουσικές από όλο το κόσμο, να γευτούν τοπική κουζίνα, να πάρουν μέρος σε δραστηριότητες και να παρακολουθήσουν καλλιτεχνικές παραστάσεις.