Νοτιοανατολικά του νομού Ηρακλείου, σε απόσταση περίπου 65 χιλιομέτρων, σε ένα καταπράσινο τοπίο βρίσκεται ο παραδοσιακός οικισμός Χόνδρος.

Αν και υπάρχουν αρκετές απόψεις σχετικά με την ονομασία του χωριού, η επικρατέστερη είναι το όνομα του χωριού οφείλεται στο χοντροαλεσμένο σιτάρι από το οποίο παρασκευάζεται ο γνωστός ξινόχοντρος ή χόντρος ή αλλιώς τραχανάς, ένα από το πιο σημαντικά συστατικά της παραδοσιακής κρητικής κουζίνας.

Εκτός από τις φυσικές ομορφιές του χωριού και της γύρω περιοχής, αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο στα γραφικά του εκκλησάκια που βρίσκονται σε όλη την έκταση του χωριού και χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα, όπου του Αγίου Θεοδώρου με τις βυζαντινές του τοιχογραφίες, που παλιότερα ήταν κοιμητήριο. Εξέχουσα θέση έχει ο κεντρικός ναός του χωριού που είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Περπατώντας στο γραφικά σοκάκια του Χόνδρου, μπορείτε να θαυμάσετε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών και τα μικρά μανάβικα με τα τοπικά προϊόντα της περιοχής. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Χόνδρου είναι το μεγάλο μήκος των ακτών του, που ξεκινούν από τον παραλιακό οικισμό του, το Καστρί, και καταλήγουν στην παραλία Δέρματος όπου βρίσκεται και ο μικρός βιότοπος του Αναποδάρη ποταμού.