Το 1270 υπογράφονται συμβόλαια που αναφέρονται στο χωριό Sikillu. Το χωριό Sikillu σήμερα βρίσκεται 20 χιλ. περίπου από την πόλη του Ηρακλείου και είναι γνωστό ως Καλλονή, ονομασία που δόθηκε το 1928 από τον τότε πρόεδρο το χωριού που υπηρετούσε ως χωροφύλακας στην Καλλονή Μυτιλήνης.

Η Καλλονή αποτελεί ένα από τα πολλά χωριά της επαρχίας Πεδιάδας, που φιλοξενεί γύρω στους 300 κατοίκους. Με κύρια ασχολία την αμπελοκαλλιέργεια και την ελαιοκομία, οι κάτοικοι φημίζονται κυρίως για την παραγωγή της σταφίδας και του κρασιού.

Εκτός από τα όμορφα σοκάκια του χωριού με τα παραδοσιακά του μαγαζιά, θα βρείτε την παλιά κρήνη του χωριού με τον βυζαντινό δικέφαλο αετό και την τούρκικη επιγραφή, που έχει χαραγμένο το όνομα του Τούρκου που την ανακαίνισε. Όταν επισκεφτείτε την καλλονή, αξίζει να αφιερώσετε και λίγο χρόνο στην Μονή της Αγίας Φωτεινής. Ο τρίκλιτος ναός βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του χωριού, στον οποίο και σώζονται κάποια μέρη τοιχογραφιών. Βορειοδυτικά και σε απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων θα συναντήσετε τα ερείπια ενός φρουρίου.