Νότια της Κρήτης και σε απόσταση περίπου 75 χιλιομέτρων από την πόλη των Χανίων, κατεβαίνοντας τον μεγάλο στριφογυριστό δρόμο θα συναντήσετε ένα χωριό χτισμένο σχεδόν στην κατάληξη του φαραγγιού Ίμπρου. Ανάμεσα στις απόκρημνες πλαγιές των Λευκών Ορέων, βρίσκεται η Χώρα των Σφακίων, γνωστή για την τραχιά της ομορφιά και τους άγριους κατοίκους της.

Η ιστορία της Χώρας Σφακίων συνδέεται άμεσα με την ιστορία της ευρύτερης περιοχής. Την περίοδο της Βενετών ο οικισμός αναφέρεται ως Ομπρόσγιαλος, και έπειτα Σφακιά, πριν καταλήξει με τη σημερινή της ονομασία. Σύμφωνα με την παράδοση, η λέξη «Σφακιά» αναφέρεται στη χώρα των φαραγγιών από τη λέξη «σφαξ» (γήινο χάσμα) ή στις πικροδάφνες της Κρήτης, που στην κρητική διάλεκτο λέγονται «σφάκες». Αρκετοί πιστεύουν ότι η ονομασία «Σφακιά» προέρχεται από το όνομα «Σφηκιά», το οποίο άλλαξε στο πέρασμα του χρόνου. 

Η Χώρα των Σφακίων αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της ορεινής φύσης, καθώς χαρακτηρίζεται από την φυσική ομορφιά ενός άγριου ορεινού τοπίου που συνδυάζεται μοναδικά με τη θάλασσα. Εκτός από το μεγαλύτερο τμήμα της οροσειράς των Λευκών Ορέων, μπορείτε να επισκεφτείτε το φαράγγι της Σαμαριάς, ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στην Κρήτη. Άλλα φαράγγια είναι το φαράγγι του Κλάδου, τα Δώματα, το φαράγγι της Ελυγιάς, της Αράδαινας, το Σφακιανό, της Ίμπρου, του Ασφένδου και το φαράγγι του Καλλικράτη. Για τους λάτρεις της θάλασσας, υπάρχει μία και μοναδική παραλία μέσα στο μικρό λιμάνι, ενώ λίγα χιλιόμετρα πιο έξω από το χωριό θα συναντήσετε αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά.

Στην καρδιά του χωριού, θα βρείτε καφετέριες και παραδοσιακές ταβέρνες, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε τις φημισμένες σφακιανές πίτες με μέλι. Δεν χρειάζεται μεταφορικό μέσο για να περπατήσετε το χωριό, καθώς τα δρομάκια είναι στενά και υπάρχει ένα μεγάλο πάρκινγκ στην είσοδο του χωριού που σφύζει από τουρίστες και επισκέπτες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Στο χωριό θα βρείτε αρκετές επιλογές από ενοικιαζόμενα δωμάτια για να διανυκτερεύσετε και να απολαύσετε τις φυσικές ομορφιές Σφακίων.