Οι Κομιτάδες είναι ένα χωριό της Χώρας των Σφακίων στη νοτιοδυτική Κρήτη, σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων από την πόλη των Χανιών.

Σύμφωνα με την παράδοση, το χωριό πήρε το όνομά του από τους Βενετούς κόμητες που το έχτισαν. Άλλη εκδοχή αναφέρει ότι το όνομα προέρχεται από το επώνυμο του πρώτου οικιστή «Κομητάς», ενώ μερικοί πιστεύουν ότι προέρχεται από τους «κομηστάδες», τους εμπόρους δηλαδή που ζούσαν στο χωριό.

Αν και μικρό το χωριό, κουβαλά μια μεγάλη ιστορία, καθώς από την εκκλησία της της Παναγιάς Θυμιανής, κοντά στο χωριό, κηρύχθηκε η επανάσταση των Σφακιανών ενάντια στους Τούρκους στις 29 Μαΐου του 1821. Το χωριό υπέστη αρκετές καταστροφές κατά τη διάρκεια των κρητικών αγώνω.

Το χωριό χρησιμοποιείται ως χειμερινή κατοικία των κατοίκων της Ίμπρου, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, την ελαιοκαλλιέργεια και τον τουρισμό. Φημίζονται για το γάλα και τα τυροκομικά, το κρέας και το λάδι, καθώς και για τα υφαντά και τα κεντήματα των γυναικών. Εκτός από τα παραδοσιακά καφενεία και τις ταβέρνες, στο χωριό υπάρχουν αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια που θα σας προσφέρουν λίγες ημέρες ξεκούρασης και χαλάρωσης.