Νότια του νομού Ηρακλείου και σε απόσταση περίπου 50 χιλ. από το κέντρο της πόλης, κοντά στο όρος Δίκτη βρίσκεται το χωριό Κάτω Βιάννος. Το χωρίο εμφανίζεται για πρώτη φορά σε επίσημα έγγραφα το 1583 με την ονομασία Viannes Catto.

Την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στην σημερινή περιοχή της μικρής εκκλησίας της Παναγίας, υπήρχε ένας μικρός οικισμός με το όνομα Πέρα Μέση (ή Μέση). Εκεί, σύμφωνα με μαρτυρίες, κατά τη διάρκεια ενός γάμου, εισέβαλαν οι Τούρκοι και σκότωσαν όλους τους κατοίκους, καταστρέφοντας ολοσχερώς τον οικισμό. Κοντά στην εκκλησία της Παναγίας, μπορεί κανείς να παρατηρήσει μερικά ερείπια του οικισμού που σώζονται ακόμη και σήμερα. 

Η ονομασία «Μέση» προέρχεται πιθανότατα από το γεγονός ότι οι κάτοικοι που ίδρυσαν το χωριό είχαν ξεκινήσει μερικοί από το Τυμπάκι και μερικοί από τη Σητεία, με αποτέλεσμα να συναντηθούν στη μέση, όπου και βρίσκεται ο σημερινός οικισμός. Εκτός από την εκκλησία της Παναγίας που βρίσκεται στη Μέση, υπάρχουν αρκετοί ακόμα ιεροί ναοί, όπως του Αγίου Γεωργίου, του Προφήτη Ηλία, , της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

Εκτός από τα παραδοσιακά καφενεία και τις ταβέρνες της περιοχής, θα συναντήσετε πολλά μαγαζιά και καταστήματα με τοπικά προϊόντα και κυρίως λάδι, με το οποίο ασχολούνται και οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού.