Η Σητεία είναι μια μικρή αμφιθεατρική πόλη, η οποία βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης του Αγίου Νικολάου, με τον πληθυσμό του δήμου της να ανέρχεται σε 18.318 κατοίκους.

Ήταν η πατρίδα του ποιητή και συγγραφέα Βιτσέντζου Κορνάρου, ο οποίος έγραψε το διάσημο αφηγηματικό ποίημα του Ερωτόκριτου και πιθανώς του θρησκευτικού δράματος Η Θυσία του Αβραάμ.

Ιστορικά στοιχεία

Υπάρχουν αρκετές εκδοχές που αφορούν τη προέλευση της ονομασίας της πόλης. Η επικρατέστερη όμως από αυτές υποστηρίζει ότι το όνομα Σητεία, προήλθε από την αρχαία πόλη Ητεία η οποία, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Διογένη του Λαέρτιου, θεωρείται πατρίδα του αρχαίου σοφού Μύσωνα (ένας από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας).

Η μικρή πόλη της Σητείας αποτελούσε σημαντικό εμπορικό λιμάνι του Βυζαντίου κατά τη μεσαιωνική περίοδο, ενώ γνώρισε ακόμα μεγαλύτερη ακμή όταν οι Βενετοί κατέκτησαν την Κρήτη. Οι νέοι κατακτητές έκτισαν σε αρκετά σημεία της επαρχίας πολλά φρούρια για να προστατεύουν την πόλη, εκ των οποίων το πιο διάσημο από αυτά είναι το φρούριο Καζάρμα, το οποίο αποτέλεσε και το κύριο αμυντικό κάστρο της πόλης.

Η πόλη δέχθηκε ανά τα χρόνια αρκετά πλήγματα, μεταξύ των οποίων ήταν και ο φοβερός σεισμός που χτύπησε την πόλη το 1508. Ακολούθησαν μια σειρά από επιδρομές του θρυλικού πειρατή Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα το 1538, ενώ η πόλη ισοπεδώθηκε εντελώς από τους ίδιους τους Βενετούς το 1651, ώστε να αποφύγουν την παράδωση της στους Οθωμανούς.

Η πόλη άρχισε να αναστηλώνεται ξανά το 1870.

Μη χάσετε

Η Σητεία έχει μια πολύ όμορφη παραλιακή, στην οποία μπορείτε να κάνετε τη βόλτα σας, η οποία είναι γεμάτη με ταβερνάκια, μπαρ, καφετέρειες και τουριστικά μαγαζιά. Μπορείτε ακόμα να συμπεριλάβετε στο πρόγραμμα σας μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, καθώς επίσης και στο φρούριο Καζάρμα.

Για όσους ενδιαφέρονται να κάνουν μια βουτιά στα υπέροχα νερά της Κρήτης, οι παραλίες Γούδουρα, Ξερόκαμπο, Κουφονήσι και Μακρύγιαλο είναι μερικές αξιόλογες παραλίες που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την πόλη της Σητείας.

Το γεγονός όμως ότι η θαυμαστή παραλία του Βάι με το φημισμένο φοινικόδασος βρίσκονται μόλις 24 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης, τα καθιστά ένα προορισμό που δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε.