Ανάμεσα στα γραφικά χωριά του Οροπεδίου Λασιθίου, δύο χιλιόμετρα από το Τζερμιάδο, συναντάμε το μικρό χωριό Λαγού, το οποίο πήρε το όνομά του από τον πρώτο του κάτοικο, τον Θωμά Λαγό. Περιμετρικά του χωριού έχουν ανακαλυφθεί διάφορα αρχαϊκά αντικείμενα, αγγεία και συλημένοι θολωτοί τάφοι, που μαρτυρούν ότι η περιοχή είχε κατοικηθεί από το 650-550 π.Χ..

Το χωριό Λαγού είναι ένα από τα μετόχια που κτίστηκαν από του Βενετούς μετά από τα αντιπλημμυρικά έργα που κατασκευάστηκαν στην περιοχή του Οροπεδίου, μετά τον 15ο αιώνα. Πολλά από τα μετόχια που δημιουργήθηκαν τότε έσβησαν ή διαλύθηκαν, ενώ άλλα διατηρούνται μέχρι σήμερα ως τοπωνύμια ή έχουν εξελιχθεί σε χωριά.

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική είναι αρκετά έντονη στο χωριό, όπως και σε όλα τα χωριά του Οροπεδίου, με τα σπίτια να είναι κυρίως πετρόχτιστα, χαμηλά και με μικρές αυλές. Περπατώντας στα σοκάκια του χωριού, θα ανακαλύψετε την καθημερινή ζωή των κατοίκων που μένει πιστή στις παραδόσεις. Στο κεντρικό δρόμο του χωριού δεσπόζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Παντελεήμονα.