Ένα από τα πιο αγαπημένα σημεία για περπάτημα στην πόλη των Χανίων είναι το παλιό ενετικό λιμάνι με την όμορφη μαρίνα και τον επιβλητικό Φάρο. Αν ξεκινήσετε την βόλτα σας από την βορειοδυτική πλευρά του λιμανιού, τότε θα συναντήσετε στα δεξιά τα τείχη του φρουρίου Φιρκά, απέναντι ακριβώς από τον Φάρο των Χανίων.

Το φρούριο Φιρκά, γνωστό και ως Revellino del Porto, αποτελεί μέρος των οχυρωματικών έργων των Βενετών. Η κατασκευή του ξεκίνησε μαζί με τα υπόλοιπα οχυρωματικά έργα για την προστασία του λιμανιού στα μέσα του 16ου αιώνα, τα οποίο και ολοκληρώθηκαν μερικά χρόνια πριν την κατάληψη της Κρήτης από τους Οθωμανούς. Αν και ήταν ενετικό έργο, σήμερα παραμένει γνωστό με την τούρκικη ονομασία του, όπου «φιρκά» σημαίνει «στρατώνας».

Το φρούριο ήταν έδρα του στρατιωτικού διοικητή της πόλης και περιλάμβανε διάφορα κτίσματα, τα οποία εκτέλεσαν χρέη στρατώνων και αποθήκης πολεμικού υλικού. Στη βορινή πλευρά του Φιρκά, υπάρχουν έξι συνεχόμενοι θόλοι με μία μεγάλη κανονιοθυρίδα ο καθένας. Οι κανονιοθυρίδες αυτές ήταν με τέτοιο τρόπο σχεδιασμένες, ώστε τα πυρά των πυροβόλων να καλύπτουν την είσοδο του λιμανιού. Τα επόμενα χρόνια της Οθωμανικής Κυριαρχίας και του εμφυλίου πολέμου, οι θόλοι χρησιμοποιήθηκαν σαν φυλακές. Σε περίπτωση πολιορκίας, μια χοντρή αλυσίδα από τον Φιρκά μέχρι τη βάση του Φάρου στο άλλο άκρο της εισόδου, έκλεινε την είσοδο του λιμανιού.

Στο γωνιακό πυργίσκο του φρουρίου, υψώθηκε συμβολικά την 1 Δεκεμβρίου 1913 η σημαία της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα παρόντος του τότε Βασιλιά, του Χανιώτη Πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου και πλήθους κόσμου.