Το ιστορικό φρούριο Κούλες στολίζει την είσοδο του ενετικού λιμανιού της πόλης του Ηρακλείου. Χτίστηκε κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας ανάμεσα στο 1523 - 1540, και μαζί με το φρούριο του Παλαιοκάστρου έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην προστασία της πόλης και του κόλπου της Αμμουδάρας.

Η ανέγερση του φρουρίου πέρασε από αρκετά κύματα, καθώς οι εργασίες διακόπτονταν κατά τη χειμερινή περίοδο λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν ογκόλιθοι από το παλιό Μινωϊκό λιμάνι, το μικρό νησάκι της Ντίας και τον όρμο των Φρασκιών.

Το φρούριο

Το φρούριο ήταν διώροφο και κάλυπτε περίπου 3.600 τετραγωνικά μέτρα. Είχε ένα ισόγειο που χωριζόταν σε 26 διαμερίσματα, πολλά από τα οποία χρησίμευαν ως αποθήκες τροφίμων και πολεμοφοδίων, ενώ τα υπόλοιπα λειτουργούσαν ως κελιά φυλακής. Οι τρεις πλευρές του που βλέπουν προς την ανοιχτή θάλασσα είχαν θυρίδες, όπου έβγαιναν τα κανόνια και προστάτευαν το λιμάνι.

Ο πάνω όροφος είχε δωμάτια για τους αξιωματικούς και το διοικητή, καθώς επίσης και κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους για φούρνο, μύλο και μια μικρή εκκλησία. 

Η στέγη του φρουρίου αριθμούσε μεγάλο αριθμό από ειδικά ανοίγματα, γνωστά ως sospirali lucernai, τα οποία είχαν ως σκοπό να φωτίζουν και να αερίζουν τα διάφορα διαμερίσματα του κάστρου.

Μη ξεχάσετε

Μετά απο πολλά χρόνια, το ιστορικό αυτό φρούριο άνοιξε ξανά τις πύλες του για το ευρύ κοινό. Στο εσωτερικό του θα βρείτε κανόνια, ιστορικά ευρήματα, μεγάλους διαδρόμους και πολλά δωμάτια για εξερεύνηση. Μη ξεχάσετε κατά την επίσκεψη σας να ανέβετε στη στέγη του φρουρίου, για να απολαύσετε την υπέροχη θέα που προσφέρει στο ενετικό λιμάνι, στα δυτικά προάστια της πόλης του Ηρακλείου και φυσικά, στο καταγάλανο Κρητικό Πέλαγος.