Οι ενετικές οχυρώσεις της Παλιάς Πόλης των Χανιών σώζονται σήμερα κατά το μεγαλύτερο μέρος της. Στην βορειοδυτική γωνία των χανιώτικων ενετικών τειχών, βρίσκεται ο Προμαχώνας San Salvatore, ένας προμαχώνας που σφύζει από ζωή ακόμα και σήμερα με πλήθος μουσικών εκδηλώσεων και φεστιβάλ.

Το όνομά του προέρχεται από το ναό και τη μονή San Salvatore των Φραγκισκανών Μοναχών που σώζονται στην περιοχή.

Ο Προμαχώνας San Salvatore αποτελούσε τμήμα του οχυρωματικού έργου που κατασκεύασαν οι Ενετοί τον 16ο αιώνα για την άμυνα και την προστασία της πόλης. Στην βόρειο-δυτική γωνία της οχύρωσης, δίπλα στο Φρούριο Φιρκά, υπάρχει το μισό ενός κυκλικού πύργου που κατασκευάστηκε από τους Γενοβέζους στις αρχές του 13ου αιώνα κατά την διάρκεια των οχυρωματικών έργων του λιμανιού. Ο πύργος αυτός του Προμαχώνα ενσωματώθηκε αργότερα ως τμήμα στα ενετικά τείχη.

Πάνω από τον Προμαχώνα, υπάρχει ακόμα ο ομώνυμος τετράπλευρος επιπρομαχώνας, ο οποίος μαζί με το Φρούριο Φιρκά, κάλυπτε την περιοχή της θάλασσας και ένα τμήμα της δυτικής πλευράς των οχυρώσεων.

Ο Προμαχώνας San Salvatore σήμερα διατηρείται σε καλή κατάσταση και αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς τουρίστες και ντόπιους. Μάλιστα, φιλοξενεί πολλές μουσικές εκδηλώσεις, όπως το “Chania Rock Festival” το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ rock μουσικής εκτός Αθηνών.