Το Κουρταλιώτικο φαράγγι είναι αναμφισβήτητα ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της Κρήτης. Μέσα του ρέει ο Κουρταλιώτης ποταμός διασχίζοντας τα 2,5 χιλιόμετρα του σε μήκος και τις πανύψηλες πλαγιές του που φτάνουν τα 600 μέτρα σε ύψος.

Το φαράγγι ξεκινάει από το χωριό Κοξαρέ στο νομό Ρεθύμνου και φτάνει μέχρι τη λίμνη του Πρέβελη. Από το δρόμο Κοξαρέ - Ασωμάτους ξεκινούν πέτρινα σκαλοπάτια τα οποία φτάνουν στο εσωτερικό του φαραγγιού, στο ναό του Αγίου Νικολάου και τις πηγές του Κουρταλίωτη. Από αυτό το σημείο ξεκινούν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες για να διασχίσουν το φαράγγι και να κολυμπήσουν στα δροσερά νερά.

Το φαράγγι θεωρείτε σημαντικός βιότοπος, αφού στις σπηλιές που σχηματίζονται στις πλαγιές του βρίσκουν καταφύγιο σπάνια είδη αρπακτικών πτηνών.

Πρόσβαση

Η είσοδος του φαραγγιού βρίσκεται 25 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο, 5 λεπτά νότια από το χωριό Κοξαρέ στο δρόμο για Ασωμάτους. Εκτός από το να διασχίσετε το φαράγγι με τα πόδια, μπορείτε να θαυμάσετε τις ομορφιές του φαραγγιού από ψηλά ακολουθώντας το δρόμο ο οποίος περνάει μέσα από το φαράγγι ως ένα σημείο.