Η πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης των Χανίων, ακριβώς δίπλα στην πολυσύχναστη προκυμαία του ενετικού λιμανιού. Η συγκεκριμένη πλατεία είναι γνωστή ως πλατεία Σιντριβανιού ή Σαντριβανιού λόγω του μεγάλου σιντριβανιού που δεσπόζει στη μέση της πλατείας.

Η πλατεία Σιντριβανιού διαμορφώθηκε την περίοδο της Βενετών, ακριβώς έξω από την δυτική πύλη του προϋπάρχοντος βυζαντινού τείχους του Καστελίου, το οποίο σήμερα δε σώζεται. Σήμα κατατεθέν της πλατείας είναι η κρήνη που βρίσκεται χτισμένη ακριβώς στο κέντρο της πλατείας. Η κρήνη αρχικά κατασκευάστηκε από τους ίδιους τους Βενετούς και ήταν διακοσμημένη με λεοντοκεφαλές. Σήμερα, σώζεται στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανιών. 

Αργότερα, οι Οθωμανοί αντικατέστησαν την κρήνη με μια κρήνη δικής τους αρχιτεκτονικής, από την οποία και πήρε την ονομασία η πλατεία έως ότου μετονομαστεί σε πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου.

Από τότε μέχρι και σήμερα η πλατεία Σιντριβανιού εξακολουθεί να είναι το πιο κεντρικό σημείο της παλιάς πόλης, αποτελώντας σημείο συνάντησης πολλών ανθρώπων.