Μία μικρή όαση κρύβεται πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου, που προσελκύει πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών. Ο Δημοτικός Κήπος Ρεθύμνου είναι ο τρίτος κατά σειρά που δημιουργήθηκε στην πόλη το 1925, ενώνοντας την παλιά πόλη του Ρεθύμνου με τη νέα.

Λόγω της ιδιαίτερης τοποθεσίας, η περιοχή λειτούργησε αρχικά ως τούρκικο νεκροταφείο. Μετά την αποχώρηση των Τούρκων, οι δημοτικές αρχές αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τον χώρο και να  αναδείξουν την περιοχή, ως σεβασμό προς τους νεκρούς. Με πρωτοβουλία του δημάρχου Μενέλαου Παπαδάκη, το δημοτικό πάρκο κατασκευάστηκε, αποτελώντας, εδώ και δεκαετίας, ένα σημείο αναφοράς για την ίδια την πόλη και τους κατοίκους της.

Ο Δημοτικός Κήπος έχει τέσσερις βασικές εισόδους που βρίσκονται σε κάθε πλευρά του τετραγώνου, που καθεμία οδηγεί τον επισκέπτη σε ένα μεγάλο διάδρομο. Οι τέσσερις διάδρομοι συναντιούνται στο κέντρο του πάρκου σχηματίζοντας έναν σταυρό, ενώ οι μικρές διακλαδώσεις που δημιουργούνται δίνουν την ευκαιρία για περισσότερη εξερεύνηση. Σε κάθε διάδρομο υπάρχουν κατά μήκος παγκάκια και βρύσες με τρεχούμενο νερό που εξυπηρετούν τις βασικές ανάγκες των επισκεπτών. Λόγω της ιδιαιτερότητας του χώματος, αλλά και ολόκληρης της περιοχής, ο Κήπος φιλοξενεί μία πλούσια βλάστηση, στην οποία συγκαταλέγονται διάφορα σπάνια είδη φυτών και λουλουδιών. Ξεχωριστό τμήμα του Κήπου αποτελεί η σύγχρονη παιδική χαρά, ενώ στο κέντρο βρίσκεται ο χώρος εστίασης με μία πέτρινη σκηνή που φιλοξενεί τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης. 

Από το 2016, ο Δημοτικός Κήπος σημειώνει πολλές αλλαγές κυρίως ως προς την καθαριότητα και την αξιοποίησή του από διάφορες ομάδες αθλητών και καλλιτεχνών. Σε διάφορα σημεία θα συναντήσετε εξαιρετικά έργα τέχνης, όπως τον ποδηλάτη και του πολύχρωμους λαστιχένιους παπαγάλους, ενώ οι προτομές των Ευάγγελου Φραγκιαδάκη, του Τίτου Πετυχάκη και του Στυλιανού Κλειδή βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με το υπόλοιπο περιβάλλον. 

Σήμερα, ο Δημοτικός Κήπος αναβαθμίζεται συνεχώς και προσελκύει πλήθος επισκεπτών διαφορετικών ηλικιών, αποτελώντας, πλέον, ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού που χτυπά στον παλμό της σύγχρονης πόλης του Ρεθύμνου.