Στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου, και σε απόσταση αναπνοής από την Πλατεία Ελευθερίας, δεσπόζει το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Ο Ελευθέριος K. Βενιζέλος (1864 – 1936) ήταν Έλληνας πολιτικός που διετέλεσε πρωθυπουργός της Κρητικής Πολιτείας και επτά φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ως πολιτικός διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο Κρητικό Ζήτημα καθώς και στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας από το 1910 έως τον θάνατό του το 1936.

Το χάλκινο άγαλμα του Έλληνα πολιτικού κατασκευάστηκε το 1963 από τον Γ. Παππά με αρχιτέκτονα τον Ν. Χατζημιχάλη. Το άγαλμα τοποθετήθηκε στο σημείο των Τριών Καμάτων, όπου παλιότερα βρισκόταν η πύλη του Αγίου Γεωργίου, όπου βρισκόταν και το γνωστό Λαζαρέτο. Η πύλη ουσιαστικά εξυπηρετούσε στην επικοινωνία του λιμανιού και του Λαζαρέτου, το οποίο ήταν το λοιμοκαθαρτήριο της περιοχής, με την υπόλοιπη πόλη του Ηρακλείου.

Από τις Τρεις Καμάρες, όπως ονομάζεται η περιοχή, εκτός από το ψηλό άγαλμα, μπορείτε να θαυμάσετε και την υπέροχη θέα του λιμανιού της πόλης από ψηλά.