Είναι μια στενόμακρη χερσόνησος η οποία δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για νησί λόγω της αρχής της που φαίνεται αμυδρά, σχεδόν σαν να μην υπάρχει, νομίζοντας κάποιος ότι είναι αποκομμένη από την Κρήτη.

Παρόλο που το όνομα της περιοχής σημαίνει νησί των ελαφιών, δεν ζουν ελάφια εκεί. Αν θέλετε να απολαύσετε το μέρος χωρίς το τεράστιο πλήθος των επισκεπτών που συνηθίζεται να το κατακλύζει τους καλοκαιρινούς μήνες, συνιστάται η επίσκεψη σας να προγραμματιστεί στο τέλος της άνοιξης ή στην αρχή του φθινοπώρου.

Το φυσικό τοπίο είναι σίγουρο ότι θα σας εντυπωσιάσει με την ψιλή λευκή άμμο που κατά τόπους αποκτά μια απόχρωση ροζ χρώματος εξαιτίας των θρυμματισμένων κοχυλιών και το πεντακάθαρο διάφανο νερό με το μαγευτικό γαλαζοπράσινο χρώμα. Μεταξύ της Κρήτης και του Ελαφονησιού σχηματίζεται μια ρηχή λιμνοθάλασσα με βάθος 1 μέτρο το πολύ, ιδανική επιλογή για κολυμβητές όλων των ηλικιών.

Το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος της πανίδας και της χλωρίδας στην περιοχή θα σας χαρίσει μια αξέχαστη εμπειρία. Ακόμα, αξίζει να αναφερθεί ότι ανήκει στις προστατευμένες περιοχές του Ευρωπαϊκού οικολογικού δικτύου NATURA 2000.