Το βουνό Γιούχτας βρίσκεται 15 χιλιόμετρα περίπου νότια της πόλης του Ηρακλείου δυτικά από το χωριό Αρχάνες. Το υψόμετρο του φτάνει τα 811 μέτρα.

Είναι το μοναδικό βουνό το οποίο βρίσκεται τόσο κοντά στο Ηράκλειο και γύρω του βρίσκονται χτισμένα αρκετά χωριά. Η Θέα που προσφέρει στον επισκέπτη είναι μοναδική καθώς γύρω του απλώνονται κοιλάδες κατάφυτες σε αμπελώνες και ελαιόδεντρα.

Το βουνό καλύπτεται κυρίως από χαμηλή βλάστηση όμως υπάρχουν και αρκετά σημεία με συστάδες κυπαρισσιών και πεύκων. Οι πλευρές του στο μεγαλύτερος μέρος του αποτελούν απότομες πλαγιές που σχηματίζουν γκρεμούς ιδανικό καταφύγιο για αρπακτικά πτηνά που φωλιάζουν εδώ και τρέφονται από τις γύρω πεδιάδες. Στην κορυφή του υπάρχει ένας μικρός ναός αφιερωμένος στον Αφέντη Χριστό που γιορτάζει στις 6 Αυγούστου.

Αρχαιολογικό ενδιαφέρον

Κατά την Αρχαιότητα του ο Γιούχτας φαίνεται να είχε σημαντικό ρόλο στον Μινωικό πολιτισμό αφού σε αρκετά σημεία του έχουν βρεθεί αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά και δύο μινωικά κτίσματα τα οποία χρησίμευαν ως ιερά. Ένα στη κορυφή του βουνού στο οποίο βρέθηκαν διάφορα λατρευτικά είδωλα και ένα στη βόρεια πλευρά του, γνωστό ως Ανεμοσπηλιά, στο οποίο βρέθηκαν ανθρώπινοι σκελετοί που μαρτυρούν τη πρώτη απόδειξη ανθρωποθυσίας από το μινωικό πολιτισμό.

Πως να φτάσετε

Από την πόλη του Ηρακλείου κατευθυνθείτε νοτιοανατολικά ακολουθώντας την επαρχιακή οδό Κνωσσού - Χάρακα μέχρι το χωριό Αρχάνες. Σε περίπου 2 χιλιόμετρα μετά την έξοδο του χωριού ξεκινάει αγροτικός δρόμος ο οποίος οδηγεί στη κορυφή του βουνού.