Η Μονή Αρκαδίου βρίσκεται κοντά στο χωριό Αμνάτος, 23 χιλιόμετρα ανατολικά του Ρεθύμνου, και είναι κτισμένη σε υψόμετρο 500μ, πάνω σε ένα κατάφυτο υψίπεδο με ελαιώνες και πεύκα.

Η Μονή Αρκαδίου είναι ίσως το πιο ιστορικό μοναστήρι της Κρήτης, το οποίο αποτέλεσε σύμβολο των Κηρικών Αγώνων, καθώς στο Αρκάδι έλαβε χώρα το τραγικό ολοκαύτωμα του 1866 με την ανατίναξη της οιναποθήκης όπου φυλούσαν οι επαναστάτες την πυρίτιδα. 

Την ιστορία των Κρητικών Αγώνων στο Αρκάδι και τη συμβολή της Μονής σε αυτούς, μαρτυρούν τα αντικείμενα που εκτίθενται στο Μουσείο Μονής Αρκαδίου, που βρίσκεται εντός του μοναστηριού. Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1932 υπό την μέριμνα του τότε επισκόπου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Τιμόθεου Βενέρη. Το Μουσείο φιλοξενεί αντικείμενα ιστορικού και θρησκευτικού χαρακτήρα, περιλαμβάνοντας στις συλλογές της κρητικές εικόνες, εκκλησιαστικά βιβλία και χειρόγραφα, εκκλησιαστικά κειμήλια και άμφια. Ανάμεσα στις συλλογές της Μονής ξεχωρίζουν τα βημόθυρα με τις παραστάσεις του Ευαγγελισμού και των Αποστόλων Πέτρο και Παύλο (15ος αιώνας), του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου (τέλη 16ου αιώνα), Χριστού ένθρονου (1631), Αγίου Γεώργιου Κεφαλοφόρου (17ος αιώνας). Ανάμεσα στα εκθέματα του Μουσείου, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει και το μοναδικό τμήμα του ναού που σώθηκε από την πυρπόλησή του.