Στο ιστορικό χωριό Κρουσώνα, σε απόσταση περίπου 21 χιλιομέτρων και σε υψόμετρο 460 μέτρων, βρίσκεται το “Θύραθεν”, το Μουσείο Παραδοσιακών Οργάνων.

Το “Θύραθεν” στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο παραδοσιακό κρητικό σπίτι με αποστολή την γνωριμία της τοπικής κοινωνίας με την ελληνική παραδοσιακή μουσική και την εξοικείωσή της με τα παραδοσιακά μουσικά όργανα της Ελλάδας και της Μεσογείου. Η συλλογή των μουσικών οργάνων πραγματοποιήθηκε με την χρηματοδότηση από τον ΑΚΟΜΜ και ταξινομούνται σύμφωνα με το σύστημα E VON HORUBASTEL – S. SAHS με κριτήριο τους παραγόμενους ήχους από τις αντίστοιχες παλμικές κινήσεις των υλικών σε αερόφωνα, χορδόφωνα, μεμβρανόφωνα και ιδιόφωνα.

Το μουσείο συνεργάζεται με τους εκπαιδευτικούς φορείς της Ελλάδας προκειμένου να υλοποιούνται επισκέψεις σχολείων στο χώρο του μουσείου εκπαιδευτικού χαρακτήρα συνοδευόμενες από ποικίλες δράσεις, όπως μουσικοκινητικά παιχνίδια, ξενάγηση, προβολές. 

Φιλοδοξία του Μουσείου είναι η ανάδειξή του σε κοιτίδα πολιτισμού μέσω ποικίλων εκδηλώσεων και δράσεων, με άξονα πάντα την παραδοσιακή μουσική και τη μεταλαμπάδευσή της στα νέα παιδιά.