Ο Μοχός είναι ένας οικισμός της επαρχίας Πεδιάδας του Δήμου Χερσονήσου, που βρίσκεται 45 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου και σε υψόμετρο δέκα μέτρων. Εκτός από τις φυσικές ομορφιές και τα παραδοσιακά σπίτια με τα κρητικά καφενεία, αξίζει να επισκεφτείτε και το πετρόχτιστο εκκλησάκι του Αγίου Εφραίμ.

Ο Άγιος Εφραίμ γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1384 μ.Χ. με το όνομα Κωνσταντίνος. Σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών, έφυγε με συμβουλή της μητέρας του για να γλιτώσει από το παιδομάζωμα των Τούρκων. Μετά από πολύ κόπο, έφτασε στο όρος Αμώμων της Αττικής, τη σημερινή Νέα Μάκρη, όπου και βρήκε καταφύγιο στο ανδρικό μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ο Άγιος Εφραίμ έμεινε έως και την ηλικία των 18 ετών ως δόκιμος μοναχός της μονής. Μετά αποσύρθηκε σε μια σπηλιά ως μοναχός μέχρι που τον συνέλαβαν οι Τούρκοι και τον βασάνισαν για να τους αποκαλύψει μυστικές κρύπτες με θησαυρούς. Ο Άγιος Εφραίμ πέθανε στις 5 Μαΐου του 1426 κρεμασμένος ανάποδα στον κορμό μιας μουριάς.

Τη Χάρη του γιορτάζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Εφραίμ που βρίσκεται χτισμένος σε μια κατάφυτη περιοχή, λίγο πιο έξω από το χωριό. Η χρωματιστή πέτρα και ο λιτός εξωτερικός θρησκευτικός διάκοσμος βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον. 

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Αγίου Εφραίμ οικοδομήθηκε το 2003 με την φροντίδα της Όλγας Γιακουμάκη και εγκαινιάστηκε δύο χρόνια αργότερα από τον Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ.κ. Νεκτάριου.