Ο Άγιος Βασίλειος είναι ένα χωριό που βρίσκεται χτισμένο στους πρόποδες του λόφου Κεφαλά, σε απόσταση περίπου 20 χιλ. από την πόλη του Ηρακλείου. Η ονομασία του χωριού οφείλεται στην εκκλησία του Αγίου Βασιλείου που είναι χτισμένη στο κέντρο του χωριού.

Εκτός από τη φυσική ομορφιά και την πανοραμική θέα, το χωριό Άγιος Βασίλειος είναι ο ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις των εκκλησιών. Η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου και της Αγίας Πελαγίας, της Αγίας Παρασκευής και της Αγίας Κυριακής, του Αγίου Κωνσταντίνου και των Αγίων Αθανάσιου και Κυρίλλου. Μάλιστα, σύμφωνα με την παράδοση, οι εκκλησίες αυτές προστάτεψαν το χωριό από την επιδημία πανώλης που μάστιζε τα γύρω χωριά. Στα όρια του χωριού, μπορείτε να θαυμάσετε και την Ιερά Μονή της Παναγίας Σπηλιώτισσας, στην οποία σώζονται ίχνη τοιχογραφιών σχεδόν από τον 15ο αιώνα.

Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, κυρίως με την αμπελοκαλλιέργεια και την ελαιοκομία. Η πρόσβαση στο χωριό είναι εύκολη με αυτοκίνητο μέσω της επαρχιακής οδού με την οδική σήμανση να είναι αρκετή για να φτάσετε στο όμορφο γραφικό χωριό του Αγίου Βασιλείου.