Δυτικά της πόλης του Ηρακλείου, σε απόσταση περίπου 30 χλμ., βρίσκεται χτισμένο σε μια κατάφυτη από πορτοκαλεώνες κοιλάδα το χωριό Φόδελε. Το χωριό χτίστηκε σε μεταγενέστερη εποχή, παίρνοντας το όνομά του από το επίθετο του πρώτου οικιστή.

Εκτός από την φυσική βλάστηση και τα νόστιμα πορτοκάλια του, το χωριό φημίζεται και για την ιστορική του σύνδεση με το μεγάλο κρητικό ζωγράφο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, γνωστός ως El Greco.

Σε έναν τόπο καταπράσινο, το χωριό Φόδελε προσφέρει πολλές και διαφορετικές εμπειρίες. Τα νερά του ποταμού Ποντομάντρη σε συνδυασμό με τα φυτά και τα δέντρα της περιοχής, δημιουργούν ένα ειδυλλιακό τοπίο για τους λάτρεις της φύσης. Ένα δίκτυο μονοπατιών με εύκολη πρόσβαση ξεκινάει από την πλατεία του χωριού και συνεχίζει μέσα στη βλάστηση και τις σπηλιές. Για αυτούς που προτιμούν μία πιο ξεκούραστη διαμονή, η πλατεία του χωριού προσφέρει πολλές επιλογές για καφέ ή φαγητό στις παραδοσιακές ταβέρνες υπό την σκιά των αιωνόβιων πλατάνων, ενώ καταστήματα με παραδοσιακά είδη και αναμνηστικά, μαγαζιά με μοσχομυρωδάτα πορτοκάλια και προτομές του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου θα συμπληρώνουν τη βόλτα σας στο πανέμορφο χωριό.

Αν έχετε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σας, ανακαλύψτε τα αξιοθέατα του χωριού που διατηρούν ζωντανά την πολιτιστική μνήμη του τόπου: τα μικρά ξωκλήσια που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το χωριό, την ιστορική Μονή Αγίου Παντελεήμονα, τον παλιό οικισμό της Σκοτεινής, όπου πιστεύεται ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος. Εκεί, θα συναντήσετε και το σπίτι του, στο οποίο λειτουργεί το Μουσείο Δομήνικου Θεοτοκόπουλου με το εργαστήριο του ζωγράφου και αρκετά αντίγραφα από τα διάσημα έργα του. Κοντά στο Μουσείο, θα ανακαλύψετε και τον Βυζαντινό ναό της Παναγίας, χτισμένη τον 11ο αιώνα στη θέση μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής, που ήταν η μεγάλη έμπνευση του ζωγράφου για την αγιογραφία.

Σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό, θα συναντήσετε και τις δύο παραλίες του Φόδελε, όπου εκτός από το μπάνιο σας, μπορείτε να βρείτε ντόπιους μεζέδες και να απολαύσετε ένα υπέροχο  ηλιοβασίλεμα με θέα το Κρητικό πέλαγος.